Duurzaam Screens
26 maart 2024

De isolerende werking van screens

Zonwering zul je in eerste instantie kiezen om je binnenruimte te beschermen tegen de stralen van de zon. Hoewel dat heel logisch is, is het minstens zo slim om stil te staan bij de andere voordelen van bijvoorbeeld screens. Wist je bijvoorbeeld dat er isolerende screens bestaan die je binnenklimaat op peil houden? 

Screens tegen warmte

Screens houden niet alleen stekende zonnestralen buiten, maar zorgen ook dat de temperatuur binnen niet te hoog wordt. Zo helpen screens dus ook tegen de warmte, terwijl je niet in het donker zit zoals met bijvoorbeeld een rolluik wel het geval is. Screens zijn warmtewerend terwijl je gewoon zicht naar buiten houdt, maar niemand naar binnen kan kijken. Toch is dat nog niet alles. 

Helpen isolerende screens tegen de kou?

Nu komt het mooie: als je gaat voor isolerende ritsscreens, dan houd je in de zomer niet alleen de warmte buiten, maar in de winter ook de kou. Dat komt omdat er bij ritsscreens geen ruimte is tussen het screen en de zijgeleider. Hierdoor ontstaat er een isolerende laag van lucht tussen het raam en het ritsscreen die helpt om het binnenklimaat beter te beheersen. 

Bespaar op je energierekening met isolerende screens 

Het zal geen verrassing zijn dat isolerende screens een positieve invloed hebben op je portemonnee. Doordat je minder geld kwijt bent aan het verwarmen van je woning of juist het verkoelen met een airco, merk je aan het eind van de maand dat er geld overblijft. Alweer een extra en niet onbelangrijke reden om te kiezen voor isolerende screens. 

Duurzaamheid door isolerende screens

Met z’n allen moeten of mogen we ons steentje bijdragen aan het in stand houden van een leefbaar klimaat. Met isolerende ritsscreens ga je voor een duurzame optie van zonwering en beheersing van je binnenklimaat, omdat je minder energie gebruikt om het aangenaam te houden in huis. Daarover gesproken, met een solar ritsscreen ben je helemaal goed bezig. Dit type isolerend screen heeft een eigen zonnepaneel, waarmee het zijn eigen energie om open en dicht te gaan opwekt. Daardoor ben je niet alleen duurzaam bezig, maar heb je ook minder gedoe met de installatie van je screen. Je hebt namelijk geen aansluiting op het lichtnet nodig en je hoeft veel minder te boren in de muur. Win-win dus! 

Screens zijn een goedkope manier van isolatie 

Nu we het toch over besparing hebben: als je kiest voor isolerende screens, heb je in feite te maken met een relatief kleine, eenmalige investering om de temperatuur in je huis wenselijk te houden. Met airco’s in de zomer en verwarming in de winter blijf je te maken hebben met periodieke kosten, terwijl isolerende screens je kunnen helpen om die te verminderen. 

Hoe houden screens de warmte buiten? 

Laten we eindigen met een stukje techniek. De schermen van isolerende screens hebben een bepaalde dichtheid, waarmee we aangeven hoeveel zonlicht er door een screen heen gaat en hoeveel zonnestralen en warmte er dus uiteindelijk doordringen in je woonruimte. Omdat niet elke wens hetzelfde is, kun je in verschillende situaties voor een hogere of lagere mate van dichtheid kiezen. In sommige ruimtes wil je tenslotte misschien toch meer zonlicht binnen krijgen dan in andere. Daarom kun je kiezen tussen een doorlaatbaarheid van het doek van 1% of van 3%, waarbij 1% minder zonlicht doorlaat en dus beter isoleert dan een doek van 3%. 

Isolerende screens van Degalux

Ben je klaar om te kiezen voor een eenvoudige, duurzame, goedkope en stijlvolle manier van isolatie? Kies dan voor de isolerende screens van Degalux en neem contact met ons op. 

Dirk van Soest
Ik ben Dirk en ik werk bij Degalux als zonweringexpert. Met mijn jarenlange ervaring in de zonweringindustrie help ik jou graag op weg in onze blogs om meer te weten te komen over zonneschermen, rolluiken en screens.

Gerelateerde berichten