Zonneschermen
15 april 2024

Normen en scores voor de kwaliteit van doeken van zonneschermen

Doekcollectie zonneschermen Degalux

Om de kwaliteit van zonneschermen en de doeken ervan te garanderen, is een aantal normen en scores opgesteld. Producten die volgens deze maatstaven geproduceerd worden, voldoen aan strenge eisen die op nationaal, Europees of zelfs internationaal niveau gelden. Zo weet jij als klant of gebruiker dat je te maken hebt met een product dat uitgebreid getest is en waarop je dus kunt vertrouwen. In dit artikel geven we je een uitleg over testnormen waaraan de beste doeken van zonneschermen moeten voldoen en de scores die ze op verschillende gebieden kunnen behalen. 

 

Testnormen: DIN-normen en EN-normen

De DIN-normen zijn standaarden die uitgegeven worden door het Deutsches Institut für Normung. Het gaat hier om normen van de methoden waarop producten getest worden. Je weet dus dat je zonneschermdoek met een DIN-norm op een bepaald aspect de juiste testen heeft ondergaan. Hieruit volgt dan een score op die specifieke norm. Hoewel het bij het DIN gaat om Duitse constructienormen, gelden ze vaak internationaal. Dat komt omdat de Duitse industrie een van de beste ter wereld is en de standaarden hoog zijn. Datzelfde geldt op Europees niveau voor de EN-normen. Voor doeken van zonneschermen gelden de volgende testnormen:

 

DIN 60 001: kwaliteit

Het voldoen aan deze norm garandeert dat het zonneschermdoek voldoet aan de vereiste kwaliteitsnormen voor textielmaterialen en van 100% polyacrylonitrile is. 

DIN ISO 9354: bindingssterkte 
Hoe hoger de score op deze testnorm, hoe sterker en duurzamer het zonneschermdoek zal zijn.

 

DIN EN 12127: gewicht per m2

Een hogere score op deze norm duidt op een hoger gewicht per m2 en dus op een duurzamer doek van hogere kwaliteit. 

 

DIN EN ISO 13934: treksterkte

Deze normscore geeft de mate van weerstand tegen scheuren weer, wat een indicatie is van de duurzaamheid en robuustheid van het zonneschermdoek. Bij de test trekt men aan een strook doek van 5 centimeter tot het doek knapt. Hier komt een bepaalde treksterkte uit. 


EN 24 920: waterafstotendheid

Een hogere score op deze norm geeft aan dat het zonneschermdoek bestand is tegen oppervlaktebevochting. Dat gebeurt door middel van een zogeheten sproeitest.


DIN EN ISO 105-B04: lichtechtheid bij direct zonlicht

Een hogere score op deze norm betekent dat het zonneschermdoek bestand is tegen vervaging en kleurverlies bij direct zonlicht.


DIN EN ISO 105-B02: lichtechtheid bij weersinvloeden

Een hogere score op deze norm geeft aan dat het zonneschermdoek bestand is tegen verkleuring en kleur blijft behouden bij diverse weersomstandigheden


DIN EN ISO 811: waterbestendigheid

De score op deze norm geeft aan dat het doek van een zonnescherm waterdicht is en bestand is tegen het doordringen van water, wat belangrijk is voor buitentoepassingen. Er wordt met een zogenaamde waterkolomtest gemeten hoeveel water er op het doek blijft staan voordat het doorlekt. 


EN 13561: Reach-compliant

Het voldoen aan deze norm garandeert dat het zonneschermdoek veilig is, de juiste prestaties laat zien en van hoge kwaliteit is. Dit zijn alle materialen die in het economisch verkeer gebruikt mogen worden. 

 

Scores: waardes van specifieke eigenschappen van het doek

Net zoals er normen zijn waaraan het testen van het doek van een zonnescherm moet voldoen, zijn er ook scores voor het doek zelf. Het gaat dan om scores op een bepaalde schaal, maar ook om een score die altijd hetzelfde kan zijn, maar wel vereist is bij een zonneschermdoek van hoge kwaliteit. Hieronder nemen we de scores door:

 

100% PAN: materiaal

Deze term geeft aan dat het zonneschermdoek is gemaakt van 100% polyacrylvezels. Deze vezels staan bekend om hun duurzaamheid en weerbestendigheid.

 

100% PAN/CBA: materiaal

Ook hier gaat het om 100% polyacrylvezels, maar dan met een toevoeging van CBA (clean-brilliant-acrylic), wat zorgt voor een glad en glanzend oppervlak en verbeterde kleurvastheid.

 

L 1/1: binding van het weefsel

Deze score gaat over de binding van het weefsel met daarbij één draad verticaal en één draad horizontaal.

 

160 daN /5cm: treksterkte

Deze waarde toont hoeveel treksterkte het doek van het zonnescherm aan kan voordat het breekt, gemeten over een strook van 5 centimeter. De trekbestendigheid wordt zowel horizontaal als verticaal gemeten.

 

Min. 4-5 /5*: kleurvastheid onder direct zonlicht

Deze score laat zien hoe goed het zonneschermdoek tegen licht kan, waarbij een score van minimaal 4 aangeeft dat het doek zeer goed bestand is tegen verkleuring.

 

Min. 7/8: kleurvastheid onder diverse weersomstandigheden

Dit is de score van het zonneschermdoek bij bewolking, regen en ander vocht, waarbij een score van minimaal 7 aangeeft dat het doek zeer goed bestand is tegen vervaging door vocht.

 

Reach-compliant: chemicaliën

Dit geeft aan dat het zonneschermdoek voldoet aan de Reach-verordening van de Europese Unie, wat betekent dat het doek vrij is van schadelijke chemicaliën.

Heb je nog vragen of de doeken van onze zonneschermen of een van onze andere producten? Kijk dan een bij de veelgestelde vragen of neem vrijblijvend contact met ons op.

Dirk van Soest
Ik ben Dirk en ik werk bij Degalux als zonweringexpert. Met mijn jarenlange ervaring in de zonweringindustrie help ik jou graag op weg in onze blogs om meer te weten te komen over zonneschermen, rolluiken en screens.

Gerelateerde berichten