Duurzaam
19 maart 2024

Global Shading Day 2024 | Degalux

Global Shading Day: Alex’ visie op duurzaamheid via zonwering
Zonwering is zoveel meer dan de wering van de zon. Het zit ‘m in duurzaamheid, welzijn, comfort en – niet onbelangrijk – geld besparen. Dat is precies waar Global Shading Day op 21 maart om draait en Alex, algemeen directeur van Degalux, vertelt je graag hoe het zit. 

Waarom is die warmte eigenlijk binnen? 
“Het lijkt allemaal zo voor de hand te liggen, maar soms grijpen we niet naar de meest logische middelen om de warmte buiten te houden,” vertelt Alex. “Want dat is precies het punt: als je de warmte juist buiten houdt, hoef je er ook niet meer voor te zorgen dat het afkoelt in huis. En dat scheelt weer in energie die je anders zou gebruiken voor airconditioning om je woonruimte minder heet te maken. Om hier de aandacht op te vestigen heeft de European Solar Shading Organisation (ES-SO) de Global Shading Day in het leven geroepen.” 

Mensen, klimaat en economie
Alex gaat verder: “Niemand is het ontgaan dat het klimaat anders is dan een aantal jaar geleden. Hoewel we het er niet met z’n allen over eens zijn wat we daar precies mee aan moeten, zijn we wel allemaal op zoek naar maatregelen die onze levens aangenaam houden bij hogere temperaturen. En is het dan niet mooi meegenomen als dat geen extra belasting van het energienet met zich meebrengt? Met goede zonwering heb je direct alle voordelen te pakken voor mensen, klimaat en economie.” 

Laat de zon buiten
“Aan het begin van de lente zijn we nog blij met al die zonnestralen, maar terwijl de weken en maanden verstrijken, kan het erg heet worden in huis,” zegt Alex. “Met een screen, rolluik, of zonnescherm krijgt de zon geen kans om binnen te komen en laat je hem waar je ‘m het liefst ziet – buiten. Elk product heeft zijn voor- en nadelen. Dat weten we vanuit onze jarenlange ervaring en trainingen door bijvoorbeeld de ES-SO. Zo houd jij op een verantwoorde manier controle over je binnenklimaat.” 

Airco’s minder nodig 
Alex wil eerlijk zijn: “Het zou flauw zijn om te zeggen dat je met goede zonwering in alle gevallen geen airconditioning meer nodig zou hebben. Maar feit is wel dat hoe minder de warmte binnen komt, hoe minder verkoeling je nodig hebt. En waar je normaal de airco bijvoorbeeld een aantal uur aan zou zetten op de slaapkamer, doe je dat met goede zonwering misschien maar even of zelfs helemaal niet. Het idee dat je standaard de airco aan moet zetten verdwijnt naar de achtergrond als het binnen aangenaam en niet te heet is.” 

De kunst van zonbeheersing
Alex: “Nu hebben we het vooral gehad over het buiten houden van de warmte, maar effectieve zonwering speelt een dubbele rol: het helpt ook om de warmte in de winter binnen te houden. Ritsscreens en rolluiken creëren een isolerende luchtlaag tussen het screen/rolluik en het raam, waardoor je in de zomer geniet van koelte binnenshuis, terwijl in de winter de warmte juist behouden blijft. Bovendien is het in de wintermaanden nog belangrijker om slim met zonlicht te spelen. Door overdag optimaal gebruik te maken van de lage stand van de zon, functioneert deze als een natuurlijke kachel, waarmee je gratis je huis verwarmt. 's Nachts sluit de flexibele zonwering de kou buiten door te isoleren. Dit slimme gebruik van zonlicht en isolatie zie je terug in lagere verwarmingskosten tijdens de koudere seizoenen.”

Met solar screens laat je de zon voor je werken
Nog mooier is het om die overvloedig schijnende zon in te zetten voor je zonwering. Alex vervolgt: “Zonwering op zonne-energie heeft als grote voordelen dat je geen aansluiting op het elektriciteitsnet nodig hebt en dat je dus ook niet in de weer hoeft met kabels, stopcontacten en gootjes over de muur. Een klein zonnepaneel op de zonwering wekt alle energie op die het rolluik, screen of zonnescherm nodig heeft. Dat merk je in je portemonnee, in de rompslomp en het klimaat is er net als in de rest van dit artikel nog steeds blij mee.” 

Degalux helpt je verder
Ben je benieuwd hoe Degalux jouw zonweringswensen kan vervullen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.  Onze vertegenwoordigers vertellen je graag meer in een persoonlijk gesprek.

Alex Bakker
Algemeen directeur bij Degalux

Gerelateerde berichten