Rolluiken
20 april 2023

Hoe onderhoud ik mijn rolluik?

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van jouw rolluik is het belangrijk deze goed te onderhouden. Het onderhouden van een rolluik is niet meer dan één à twee keer per jaar het grondig schoonmaken van het rolluik. Afhankelijk van de situatie kan het wenselijk zijn het rolluik vaker schoon te maken. Bijvoorbeeld als je veel bomen rondom je huis hebt. Degalux legt uit hoe je jouw rolluiken het beste kan onderhouden door stap voor stap de schoonmaak van jouw rolluik te bespreken.

Rolluik schoonmaken

Voor je kunt beginnen met schoonmaken is het belangrijk om te controleren of er geen stroom op staat. Heb je een elektrisch rolluik? Trek de stroomkabel dan uit het stopcontact. Zo voorkom je ongelukken. Om jouw rolluik schoon te maken, heb je het volgende nodig: emmer water, zachte spons, zachte doek en zeep. Om ook de binnenkant schoon te maken heb je een kruisschroevendraaier nodig. Geen speciale zeep voor rolluiken in huis? Groene zeep werkt ook goed.

Als eerste rol je het rolluik helemaal naar beneden om de buitenkant van jouw rolluik schoon te maken. Let op dat de rolluiken goed aansluiten en niet op ventilatiestand staan. Verwijder het vuil met de spons en het het sopje. Als alles schoon is, kun je de buitenkant van uw rolluik droogmaken met een zachte doek.

Binnenkant rolluik schoonmaken 

Het schoonmaken van de buitenkant van het rolluik is een simpele klus. De binnenkant is iets ingewikkelder. Om de binnenkant schoon te maken, dien je de kap van het rolluik los te maken. Dit kan met de kruisschroevendraaier. Laat vervolgens het rolluik elke keer een klein stukje zaken. Zo kun je met de spons alles goed schoonmaken.

Geleiders rolluik schoonmaken

Als laatste het schoonmaken van de geleiders. Het schoonmaken van de geleiders wordt vaak vergeten. Juist hier hoopt vuil zich op. De rolluiken van Degalux vangen dankzij de borstels minder vuil op. Hierdoor is een droge doek over de borstels voldoende om de geleiders schoon te maken.

Als allerlaatste stap kun je jouw rolluik behandelen met wax. Hierdoor blijven de lamellen soepel en trekken deze minder vuil aan. Zo kan het rolluik alle weersomstandigheden weer aan. Bovendien zien je rolluiken er weer verzorgt uit.

Dirk van Soest
Ik ben Dirk en ik werk bij Degalux als zonweringexpert. Met mijn jarenlange ervaring in de zonweringindustrie help ik jou graag op weg in onze blogs om meer te weten te komen over zonneschermen, rolluiken en screens.

Gerelateerde berichten