Rolluiken
21 oktober 2024

Rolluiken voor een deur: mag dat en kan dat?

Rolluiken voor een deur lijken je misschien juist wel of geen goed idee. Je bent in ieder geval benieuwd naar de mogelijkheden en of dit überhaupt wel mag volgens de wet. Bij Degalux snappen we je vragen heel goed! In dit artikel zetten we daarom overzichtelijk op een rijtje wat wel en niet mag met rolluiken voor een deur, en waar je het beste op kunt letten. 

Waarom een rolluik voor de deur?

Laten we eerst eens kort behandelen waarom je een rolluik voor de deur zou willen hangen. Dat kan om meerdere redenen! Rolluiken worden normaliter geplaatst om warmte te weren, en wanneer de zon de hele dag op de deur staat, dan helpt het rolluik om die hitte tegen te houden. Maar dat is niet de enige reden om een rolluik voor de deur te plaatsen. Deze zijn namelijk ook in bepaalde mate inbraakwerend (daarover later meer).

Rolluik voordeur, mag dat?

Ja, officieel gezien mag je een rolluik voor de voordeur plaatsen. Het is echter goed om te weten dat dit afgeraden wordt door de brandweer, omdat de voordeur als belangrijke vluchtroute bij brand wordt gezien. Bij een brand zijn de eerste drie minuten cruciaal zoals de brandweer aangeeft. En een rolluik heeft tijd nodig om open te gaan.

Rolluik achterdeur, mag dat?

Ja, ook een rolluik bij de achterdeur is toegestaan. Hiervoor geldt hetzelfde als bij de voordeur. Heb je meerdere achterdeuren of schuifpuien aan de achterkant van het huis, dan zal het de veiligheid minder in het gedrang brengen dan een rolluik bij de voordeur. In alle gevallen is het van belang dat je snel kunt vluchten in een noodsituatie.

Rolluik deur: waarop letten?

Wil je dan toch kiezen voor een rolluik voor de deur, dan zijn er wel een aantal tips om op te letten. Van alternatieven voor deur rolluiken tot andere handige inzichten, laten we eens kijken. Aan jou om te bepalen welke tips relevant zijn als je twijfelt over een deur rolluik.

1.    Deur rolluik dicht als je van huis bent

Zoals benoemd is een van de belangrijkste redenen om niet te kiezen voor een rolluik bij de achterdeur, het gevaar bij brand. Wil je toch graag de zon weren? Dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je rolluik alleen dicht te doen op momenten dat je niet thuis bent. Werk je overdag in de zomer, dan is je woning ’s avonds in ieder geval een stuk koeler!

2.    Rolluik deur weert tegen inbrekers

Woon je in een inbraakgevoelige buurt? Of gaat het om een bedrijfspand? Een rolluik zorgt in de eerste plaats voor het afschrikken van inbrekers. Overigens kunnen inbrekers met de juiste tools echt wel een rolluik deur forceren, maar dat kost toch net even wat meer tijd. En meer tijd betekent meer pakkans. Inbraakrisico verklein je dus met rolluiken voor de deur.

3.    Extra aandacht voor besturing rolluik deur

Wil je toch echt je rolluik deur sluiten op het moment dat je thuis bent? In verband met de brandveiligheid is het dan slim om extra te letten op de manier van besturing. Je kiest tussen handbediend en elektrisch. Handbediend kan in geval van nood zelfs nog sneller zijn dan elektrisch. Bovendien bestaan er diverse soorten motoren met afstandsbediening en schakelaar. We adviseren je graag over de snelste elektrische motor van het moment.

4.    Solar rolluik bij deur

Je kiest voor een rolluik als de zon op je deur staat. En dat betekent dat je ook prima kunt kiezen voor een solar rolluik. Naast dat dat duurzaam is, biedt het een groot voordeel bij eventuele brand: het werkt óók als de stroom uitvalt! Daarnaast bestaan er ook nog opties om zowel voor handbediening als (solar) elektrische bediening te kiezen. Zo ga je voor het gemak van een automatisch systeem, in combinatie met de veiligheid van handbediening. 

5.    Rolluik deur alternatieven

Goed om te weten is dat er ook alternatieven zijn voor een rolluik bij de deur. Zo is een screen een uitstekende warmte werende oplossing, die een stuk brandveiliger is in verhouding tot een rolluik (maar schrikt dan weer minder af voor inbrekers). Ook je deur in de schaduw plaatsen is een oplossing, bijvoorbeeld met behulp van een zonnescherm. 

Rolluik voordeur voordelen

  • Weert tegen inbrekers en geeft sowieso extra privacy.
  • Houd warmte buiten de deur, en biedt daarnaast ook isolatie.
  • Kan de levensduur van de deur verlengen door bescherming.
  • Zorgt voor geluiddemping, wat handig kan zijn in lawaaierige buurt.

Rolluik voordeur nadelen

  • Kan gevaarlijk zijn indien het een vluchtroute is bij brand.
  • Is een investering die ook periodiek onderhoud vereist.
  • Gebruiksongemak wanneer je regelmatig in en uit gaat.
  • Niet iedereen is even gek op de uitstraling van rolluiken.

Rolluiken voor deur? Degalux!

Je weet nu meer over de voordelen, nadelen en mogelijkheden van rolluiken voor de voordeur en achterdeur. Wil je persoonlijk advies over de opties die bij jouw woning zouden kunnen passen? Degalux staat voor je klaar! Voor ieder vraagstuk op het gebied van zonwering, hebben wij een oplossing voor je in petto. Vraag een vrijblijvende offerte aan met behulp van onze rolluik configurator of neem contact met ons op bij vragen.

Dirk van Soest
Ik ben Dirk en ik werk bij Degalux als zonweringexpert. Met mijn jarenlange ervaring in de zonweringindustrie help ik jou graag op weg in onze blogs om meer te weten te komen over zonneschermen, rolluiken en screens.

Gerelateerde berichten