Bij Degalux krijgen we regelmatig de vraag wat het verschil is tussen een zonnescherm en screen. Goede vraag, want het zijn alle twee vormen van zonwering. Toch zit er wel degelijk flink wat verschil tussen beide opties. In dit artikel leggen we je zowel de overeenkomsten als verschillen tussen screens en zonneschermen duidelijk uit, zodat je weet welke vorm van zonwering het beste bij je wensen aansluit.
Wat is een screen?
Om duidelijk in te gaan op de verschillen tussen de twee soorten zonwering, is het handig om de betekenis te benoemen. Een screen is een vorm van buitenzonwering die verticaal langs het raam loopt. Het blokkeert zonlicht en warmte in huis, en heeft een isolerende functie in de koudere maanden. Gedurende de dag kun je (afhankelijk van het gekozen screen), er lichtelijk doorheen kijken. ’s Avonds als je licht binnen hebt aanstaan dan geldt dat andersom. In ieder geval hebben ze dus ook een verduisterende functie.
Wat is een zonnescherm?
Een zonnescherm is een vorm van uitrolbare buitenzonwering die horizontaal aan de gevel wordt gehangen, bijvoorbeeld boven deuren, ramen of een terras. Het zorgt voor extra schaduw binnen. Ze helpen in bepaalde mate om de warmte wat buiten te houden, en ’s avonds houden ze de warmte langer vast dankzij het horizontale scherm. Zonneschermen zijn vooral populaire keuzes voor terrassen, om op die manier een schaduwplek te creëren. Ze worden ook wel knikarmscherm of terrasscherm genoemd.
Airco of zonwering: actief versus passief
Je kunt een airco ook wel zien als een oplossing voor het beheersen van warmte en kou in huis – in tegenstelling tot zonwering die ‘preventief’ werkt. Dit noemen we ook wel actieve warmtebeheersing versus passieve warmtebeheersing.
Screens of zonnescherm: vergelijking
Aan de hand van zes punten nemen we graag de belangrijkste overeenkomsten en verschillen van screens en zonneschermen met je door.
- Functie van de zonwering
Hoewel screens en zonneschermen allebei vormen van zonwering zijn, is de hoofdfunctie duidelijk anders. Screens worden gekozen om de warmte in huis te weren. Ze bieden daarnaast ook isolatie, waarmee je de energiekosten kunt drukken. Zonneschermen bieden de schaduw buiten, bijvoorbeeld op je prachtige terras. Ze zijn minder sterk in de warmte buiten houden. Dat ze nog net een beetje de warmte tegenhouden, mag je dus bij het zonnescherm meer zien als bijkomend voordeel, zeker niet als hoofddoel.
- Manier van openen
Screens schuiven verticaal naar beneden voor de ramen, en schuiven in hun cassette netjes op. Een zonnescherm beweegt horizontaal (mogelijk lichtelijk schuin), en kan bijvoorbeeld inklappen met behulp van een knikarm. Vandaar ook de naam knikarmscherm.
- Algemene vormgeving en kleur
Naast de manier van openen, zien screens en zonneschermen er natuurlijk sowieso anders uit. Bij een screen heeft de kleur van het scherm invloed op de mate van zonwering. Hierbij geldt dat hoe donkerder het scherm is, hoe beter de zon wordt geweerd. Gezien de zon weren het hoofddoel van de screen is, kies je wellicht ook liever voor een donker scherm.
Met een terrasscherm wil je misschien wel in de schaduw zitten, maar vind je het ook fijn als er zoveel mogelijk licht doorheen schijnt. Dan kies je misschien liever voor een lichter doek (of juist voor een donker doek als je dat niet wilt). Kijken we naar kleurkeuzes bij screens of terrasschermen, dan kijk je bij screens algemeen gezien vaak wat sneller naar het praktische doel, terwijl je bij het terrasscherm meer let op wat je mooi vindt. Deze zijn bijvoorbeeld ook verkrijgbaar in vrolijke streepjespatronen en fellere kleuren.
- Uitzicht naar buiten en naar binnen
Met een zonnescherm heb je door de horizontale beweging, uitzicht naar voren en niet naar boven. Screens blokkeren in dichte stand vanuit binnen niet per se je uitzicht, maar dempen dit wel. Zodra het donker wordt kun je door een screen minder makkelijk naar buiten kijken, terwijl je met een uitgedraaid zonnescherm wel nog naar buiten zou kunnen kijken. Kies je overigens voor een wat schuiner uitvalscherm? Dan kunnen deze je doorloop belemmeren als deze bij een pad voor het huis worden geplaatst. Ook iets om rekening mee te houden.
- Prijs van het systeem
Over het algemeen zijn zonneschermen prijziger dan screens. Dat heeft onder meer te maken met hun grotere formaat. Ze moeten immers ook meer oppervlakte bedekken. Daarnaast hebben ze een wat complexere mechaniek (zoals uitschuifbare armen) en vereisen ze stevige constructies, omdat de wind er makkelijker onderdoor schiet.
Vergelijk je dus de prijs van een screen en zonnescherm op één plek bij het huis, dan is een screen voordeliger. Als je echter kijkt naar de prijs van screens voor je hele woning, tegenover één zonnescherm, dan kun je met een zonnescherm voordeliger uitkomen. Al met al hangt het maar net af van je wensen. Bekijk hier de actuele prijzen van screens en zonneschermen.
- Koppelbaar met domotica
Goed om te weten is dat beide opties koppelbaar zijn met domotica. Dat wil zeggen dat je ze aan kunt sturen met een afstandsbediening, met een app of zelfs met spraakbesturing. En bij Degalux bieden we zelfs opties waarbij sensoren ingebouwd kunnen worden die je screen of zonnescherm een signaal geven wanneer een bepaalde temperatuur of tijdstip bereikt is. Zo schuiven ze op dat moment automatisch in en uit. Super handig.
Zonnescherm of screen kopen? Degalux!
En, wat heeft jouw voorkeur, een zonnescherm of screen? Bij Degalux zit je goed voor beide vormen van zonwering. Met behulp van onze handige configurator stel je eenvoudig je zonnescherm of screen samen op basis van de maten en je wensen. Kies je favoriete kleur, afwerking, en laat je screen of zonnescherm vakkundig monteren door Degalux. Na het invullen van de configurator vraag je direct een vrijblijvende offerte aan.