Rolluiken Duurzaam Solar
20 april 2023

Waarom kiezen voor rolluiken?

Rolluiken hebben een zontoetreding van meer dan 90%. Zontoetreding geeft aan welk deel van de zonne-energie in het vertrek terecht komt. Hoe hoger het percentage dat in het vertrek terecht komt, hoe minder snel het opwarmt. Een percentage van 90% kan de binnentemperatuur in huis met wel zes graden doen dalen. De lamellen van het rolluiken kunnen gesloten of open staan. Gesloten lamellen zorgen voor een donkere kamer. Ook ideaal om een slaapkamer donker te houden. Open lamellen laten zonlicht en frisse lucht door. Hierdoor heb je overdag nog natuurlijk licht in jouw woonkamer en wordt u woning op een natuurlijke manier geventileerd.

Lagere energiekosten

Rolluiken zijn een oplossing om je energiekosten te verlagen. Als het rolluik volledig naar beneden staat, ontstaat er een stilstaande luchtbuffer. Dit is een extra isolatielaag die in de winter de kou buiten houdt en de warmte binnen. Deze extra isolatielaag heeft een isolatiewaarde tussen de 10% en 40%. Dit zorgt voor een besparing op je energiefactuur. Het is hierbij belangrijk dat jouw rolluik goed geplaatst is zodat er geen luchtlekken ontstaan. De besparing op de energierekening door zonwering is dan gemiddeld 17% voor een tussenwoning en 29% voor een appartement.

Privacy

Rolluiken creëren privacy. Ook als de rolluiken niet volledig gesloten zijn. Als jouw rolluik half gesloten is houdt deze niet alleen de zon tegen. Omstanders kunnen ook niet direct naar binnenkijken. Dit geeft een gevoel van veiligheid. Ook verminderen rolluiken het geluid van de buitenomgeving. In een drukke omgeving zorgen de rolluiken daardoor voor een betere nachtrust.

Inbraakpreventie

In het winterseizoen is het niet alleen fijn om de kou buiten de deur te houden. Met de kortere en donkerdere stijgt de inbraakkans met maarliefst 72(!)%. Het aantal inbraken in de winter stijgt, met name rond feestdagen. Natuurlijk wil je inbrekers buiten de deur houden. Rolluiken zijn hierbij een oplossing. Door de rolluiken kunnen inbrekers niet naar binnen kijken. Hierdoor is het onbekend wat er in huis staat en wat voor ramen en sloten de inbrekers tegen zullen komen. Inbrekers kiezen vaak voor een gemakkelijke optie. De keuze tussen een huis met en zonder rolluiken is dan snel gemaakt. Rolluiken kunnen aangesloten worden op jouw domotica systeem. Hierdoor ervaar je niet alleen meer gemak als je thuis bent. Ook in de vakantieperiode kunnen rolluiken – eventueel in combinatie met licht op een domoticasysteem – een levendige indruk achterlaten.

Energieneutrale rolluiken

Wist je dat de rolluiken van Degalux in combinatie met een Degalux motor op zonne-energie werken. Met de solar-motor van Degalux is jouw rolluik energieneutraal en draag je bij aan een duurzamere wereld.

Dirk van Soest
Ik ben Dirk en ik werk bij Degalux als zonweringexpert. Met mijn jarenlange ervaring in de zonweringindustrie help ik jou graag op weg in onze blogs om meer te weten te komen over zonneschermen, rolluiken en screens.

Gerelateerde berichten