Er bestaan zoveel verschillende soorten zonwering dat we ons bij Degalux best kunnen voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Of zoals wij ook wel zeggen, dat je door de zonwering de zon niet meer ziet. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Of toch wel? Ben je op zoek naar volledig verduisterende zonwering of zonwering die licht doorlaat? In dit artikel zoomen we in op verschillende soorten zonwering, inclusief eigenschappen, voordelen en nadelen. Zo helpen we je graag bij het kiezen van je ideale zonwering!
Wat is zonwering?
Voordat we beginnen te vertellen over de verschillende zonwering soorten, is het natuurlijk ook wel handig dat we het over hetzelfde hebben. Zonwering helpt je om zonlicht en warmte buiten te houden, en heeft daarnaast ook een isolerende functie. Het helpt daarmee het binnenklimaat te verbeteren en energiekosten te verlagen.
Soorten zonwering buiten
Graag starten we met het benoemen van soorten zonwering voor buiten. Het algemene voordeel van buiten zonwering is dat het effectiever is dan binnen zonwering. Dat komt omdat warmte al tegen wordt gehouden voordat deze daadwerkelijk binnen is. Vind je het dus belangrijk dat je niet alleen de zon weert, maar ook de warmte tegenhoudt of juist binnenhoudt? Dan is zonwering voor buiten de perfecte keuze voor je. We benoemen populaire en efficiënte soorten zonwering voor buiten.
Screens zonwering
Screens worden tegen de ramen geplaatst. Een groot voordeel is dat je alsnog naar buiten kunt kijken als het licht is, terwijl ze jou wel privacy bieden. Houd er echter wel rekening mee dat het in de avonduren andersom kan zijn: dan zien anderen licht in huis branden. Screens laten dus een bepaalde mate van licht door. Wel weren ze de warmte uitstekend en helpen ze je ook om schitteringen in huis tegen te gaan. Handig als de lage zon binnen schijnt en je bijvoorbeeld tv wilt kijken of op je laptop wilt werken. Tot slot vallen screens esthetisch gezien uitstekend in de smaak. Ze zijn verkrijgbaar in stijlvolle designs!
Ritsscreens zonwering
Ritsscreens zijn een bepaald type zonwering die vergelijkbaar zijn met bovengenoemde screens, maar als voordeel hebben dat ze aan de zijkant dichtgemaakt worden. In een land als Nederland waar het vaak waait, kan dat goed van pas komen, zeker op een hogere verdieping. Ze klapperen niet door de wind, wat lawaai scheelt. Tevens bieden ze een extra isolerende werking, omdat er minder warmte via de zijkant van de ritsscreens kan ontsnappen. Net als gewone screens, zien ze er esthetisch gezien erg mooi uit. Voor al deze voordelen betaal je wel wat extra, wat dan ook meteen het grootste nadeel is.
Rolluiken zonwering
Rolluiken kennen we eigenlijk allemaal wel. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het er erg mooi uit kan zien. De traditionele witte rolluiken van vroeger werden vooral vanuit praktisch oogpunt gekozen, maar de moderne zonwering rolluiken van tegenwoordig zien er erg strak en mooi uit. Bovendien zijn rolluiken de beste keuze voor het weren van de zon. Tel daarbij op dat ze ook nog inbraakvertragend en geluidswerend werken. Je moet er echter rekening mee houden dat ze 100% verduisteren. Dat is ideaal voor slaapkamers, maar wordt minder vaak geprefereerd in woonkamers. In ieder geval iets om rekening mee te houden.
Zonnescherm zonwering
Zonneschermen zijn niet om voor je raam te hangen, maar zijn bedoeld als overkapping. Het grootste voordeel is dat je ze eenvoudig in- en uitschuift op het moment dat jij dat wilt, waardoor je altijd de gewenste hoeveelheid schaduw en zon reguleert. Zonneschermen weren warmte, zonder je uitzicht te belemmeren! Ze hebben echter geen isolerende functie, omdat ze horizontaal uitklappen (wel houden ze ’s avonds de warmte langer vast onder het zonnescherm). Het is zonwering voor het terras. Zonneschermen staan ook wel bekend als knikarmschermen en terrasschermen. Ze zijn in verhouding tot bovengenoemde opties relatief prijzig, maar buitenliefhebbers kunnen hier erg veel plezier van hebben. Ze verhogen normaliter ook de waarde van je woning.
Solar zonwering
Solar zonwering is zonwering op zonne-energie. Dat kan van alles zijn, zoals bovengenoemde screens en rolluiken. Je stelt als het ware je screen of rolluik samen, en kiest vervolgens solar als extra optie. Hoewel dit dus geen losstaand type zonwering op zichzelf is, vinden we het wel belangrijk om te noemen. Het is een duurzame keuze met als grootste voordeel dat je geen kabels naar binnen hoeft te leggen.
Soorten zonwering voor binnen
Dan bestaat er natuurlijk ook nog zonwering voor binnen. Hierbij zijn er eindeloos veel opties. Denk aan rolgordijnen, plisségordijnen of gewone gordijnen, jaloezieën, shutters en nog veel meer. Die ruime keuzemogelijkheden zijn dan ook een gigantisch voordeel, omdat je hiermee je binnen zonwering perfect kunt afstemmen op je esthetische wensen. Het is echter belangrijk om te weten dat je binnen zonwering echt kiest voor het weren van de zon, niet per se voor het weren van warmte. Je hebt hiermee flexibele lichtregulatie, maar qua isolatie is zonwering voor binnen zeer beperkend.
TIP: Kies voor binnen zonwering vanuit esthetisch oogpunt (bijvoorbeeld gordijnen) en combineer dit met functionele buitenzonwering om te isoleren en warmte te weren. Een uitstekende combinatie die zorgt voor een praktisch, energiebesparend en mooi geheel.
Beste type zonwering
Er bestaat niet zoiets als een beste type zonwering, maar er bestaat wel zoiets als een beste type zonwering voor jou. Dat hangt maar net af van je esthetische en functionele wensen. We hopen dat je met de tips in dit artikel een keuze kunt maken uit de verschillende soorten zonwering. Heb je nog vragen over zonwering? Neem dan gerust contact met ons op.
Ontdek alle zonwering mogelijkheden bij Degalux!
Wil je een van de soorten zonwering voor buiten bestellen? Dan ben je bij Degalux aan het juiste adres. Wij kiezen voor de beste combinatie van isolerende, warmtewerende én mooie zonwering. Uiteraard heb je keuze uit verschillende soorten, kleuren en afwerkingen. Neem zelf eens een kijkje in onze handige configurator, waar je kunt spelen met diverse opties om zo tot zonwering op maat te komen. Je ziet direct een indicatie van de prijzen en vraagt daarnaast een concrete, vrijblijvende offerte aan. Probeer nu onze configurator.