Duurzaam Screens
29 maart 2024

Windvaste screens: wat zijn het en wanneer heb je ze nodig?

Screens zijn er voornamelijk om je te beschermen tegen de zon. Maar kunnen screens ook tegen harde wind? En wanneer mag je screens ‘windvast’ noemen? Lees snel verder.

Ritsscreens zijn windvaste screens

Feitelijk kunnen screens zelf prima tegen de wind. Het doek is van hoge kwaliteit en kan wel tegen een stootje. Het wordt een probleem als het doek kan gaan klapperen, dus als het screen in harde wind heen en weer kan gaan tegen het raam. Een goede oplossing voor dit probleem is een windvast screen, dat ook wel een stormvast screen wordt genoemd. Deze screens zitten met een ritssysteem vast in de zijgeleider en gaan dus niet klapperen. Daarbij hebben deze windvaste screens nog meer voordelen. 

Windvast screen aan de windzijde van het huis

Als je woning aan een bepaalde zijde veel harde wind te verduren krijgt, zullen reguliere screens op die momenten steeds aan het klapperen zijn. In dat geval is het slimmer om te kiezen voor windvaste ritsscreens. Zo heb je de onrust van een heen en weer klapperend scherm niet en blijven je screens langer mooi. Precies daarom zijn windvaste screens vaak ook een goed idee voor een overkapping. Die staat namelijk vaak wat vrijer van het huis en vangt daardoor meer wind. 

Totale controle over de zon met windvaste screens 

Screens zonder rits zorgen ervoor dat hinderlijke zonnestralen niet naar binnen schijnen en dat het in huis dus niet zo heet wordt. Daarbij krijg je geen opgesloten gevoel, omdat je altijd naar buiten kunt blijven kijken zonder dat je inkijk van buitenaf hebt. Een klein nadeel is dat er langs een regulier screen altijd nog een zonnestraaltje kan glippen omdat het niet vast zit en er dus wat beweging van het screen mogelijk is. Stormvaste screens lossen dit probleem op, omdat het ritsscreen volledig afgesloten in de zijkant zit. Zo houd je felle zonnestralen echt helemaal buiten. 

Stormvaste screens isoleren beter

Het houdt maar niet op met alle voordelen van screens die windvast zijn. Want doordat het screen vastgeritst zit in de houder, ontstaat er een luchtlaag tussen het raam en het screen als het dichtgeritst is. Deze laag werkt isolerend, zowel in de zomer als in de winter. Zo heb je met stormvaste screens in de winter veel minder warmteverlies naar buiten toe en krijgt de warmte van de zon in de zomer niet de kans om door te dringen tot je woonruimte. 

Schone ramen met windvaste screens

Nog eentje dan. Omdat windvaste screens volledig afsluiten, worden je ruiten veel minder snel vies. Een screen zonder rits kan bij wind niet alleen een enkele zonnestraal doorlaten, maar er kan ook vuil tussen het raam en het scherm terechtkomen. Een dicht ritsscreen houdt je raam wel schoon. 

Windvaste screens bij Degalux

Wij staan klaar om je te adviseren over alles wat te maken heeft met stormvaste screens. Wist je bijvoorbeeld dat er ook windvaste screens op zonne-energie bestaan? Neem contact met ons op en we vertellen je er alles over. Ben je benieuwd naar de prijzen van windvaste screens? Neem dan eens een kijkje in onze configurator.

Dirk van Soest
Ik ben Dirk en ik werk bij Degalux als zonweringexpert. Met mijn jarenlange ervaring in de zonweringindustrie help ik jou graag op weg in onze blogs om meer te weten te komen over zonneschermen, rolluiken en screens.

Gerelateerde berichten