Bewezen effectief voor de BENG-score: Screens van Degalux

Nederland heeft als doelstelling dat er in 2050 zoveel mogelijk energieneutrale gebouwen, zowel bedrijven als woningen, zijn. Dit ken je misschien ook wel vanuit de BENG (Bijna Energieneutraal Gebouw) eisen. Wist je dat zonwering van Degalux een rol speelt in deze energietransitie? Benieuwd hoe en wat precies? Lees dan verder.

Willem-Jan
2 juni 2022

Om onze rol in de energietransitie te bepalen gaan we eerst terug naar het berekenen van de energieprestatie van een gebouw. De energieprestatie van een gebouw wordt bepaald aan de hand van een rekenmethode, de NTA 8800. Op basis van de gestelde randvoorwaarden in deze rekenmethode en de keuze van bouwmaterialen en systemen, wordt de energieprestatie van een gebouw berekend.

Ook de BENG-score wordt bepaald op basis van de NTA 8800 rekenmethode. Een vastgoedontwikkelaar kan verschillende maatregelen toepassen om de BENG-score te verbeteren. Om ervoor te zorgen dat deze vastgoedontwikkelaars op een consistente manier berekenen in welke mate een maatregel de BENG-score verbeterd, is de gelijkwaardigheidsverklaring in het leven geroepen.

Wat is een gelijkwaardigheidsverklaring?

Een gelijkwaardigheidsverklaring wordt uitgegeven door het Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG). Binnen dit bureau toetst het College van Gelijkwaardigheidheid Energieprestatie (CGE) of de claim van een fabrikant op het gebied van energieprestatie juist is. Zo kan de vastgoedontwikkelaar ook berekenen hoeveel rendement een maatregel, zoals screens, oplevert.

BENG verklaring van het Degalux screen

NTA 8800 en de rol van zonwering

Wat energieneutraal bouwen, en de rekenmethode hiervan, met zonwering te maken heeft? Ook zonwering en dan met name screens spelen een rol spelen in de energieprestatie van gebouwen. Door zonwering te plaatsen en op de juiste momenten te sluiten warmt een gebouw minder op. Dit zorgt er vervolgens voor dat er minder vraag is voor koeling. Op zijn beurt heeft dit een positief effect op de energievraag van een gebouw.

Screen zonwering ritsscreens voor veranda

Als eerste zonweringfabrikant gecertificeerd

Als enige zonweringfabrikant in Nederland zijn de screens van Degalux in het BCRG-register opgenomen. Deze hebben dus een gelijkwaardigheidsverklaring toegekend gekregen. Dat betekent dat ons screen (118118, sergé 3%) uitgebreid is getest. Het resultaat van deze test geeft inzicht in het exacte effect van screens en kan gebruikt worden om te berekenen hoe screens de energieprestatie van een gebouw beïnvloeden.

Uiteraard zijn we trots dat we met Degalux als eerste zonweringfabrikant met producten in het BCRG register staan. Naast het 118188 sergé 3% doek, komen er ook nog andere doeken in de database te staan. Deze database wordt veel gebruikt door projectontwikkelaars en architecten bij het ontwerpen van een gebouw. Daarmee maken we een mooie stap als bedrijf, maar zetten we ook een mooie stap voor onze dealers.

Samen met onze dealers maken we alle gebouwen in Nederland energieneutraal

Zonwering speelt een belangrijke rol om te voldoen aan de eisen van de BENG. Samen met onze dealers produceren en monteren wij meer zonwering en dankzij de gelijkwaardigheidsverklaring vanuit BCRG draagt dit officieel bij aan het verlagen van de energiebehoefte.

Vragen over onze screens, de gelijkwaardigheidsverklaring of in contact komen? We helpen je graag verder!

Warmtewerend glas of zonwering

Warmtewerend glas is voorzien van een coating waardoor zonlicht weerkaatst wordt. Daardoor filtert het glas tot wel 60% van de warmte ten opzichte van standaard dubbel glas. Maar wat zijn de nadelen van warmtewerend glas? En wanneer is buitenzonwering een betere oplossing?

Doorkijk screen zonwering

Bespaar energie deze winter met rolluiken van Degalux

Wist u dat je met rolluiken uw energielabel kunt verbeteren? In deze blog lees je hoe dat zit!

Rolluiken eerste verdieping

Heeft u interesse in een van onze producten?

Matthijs

Productspecialist

Copyright degalux

KvK 24342218