Wat te doen bij een vastgevroren rolluik?

‘Help, mijn rolluik is bevroren.’ Helaas is het met de lage temperaturen in de wintermaanden een veel voorkomend probleem. Niet alleen vervelend omdat u het rolluik niet kunt gebruiken, maar ook kans op beschadigingen. In deze blog vertellen we hoe het kan dat uw rolluik vastvriest en wat u er aan kunt doen om het op te lossen.

Niels
6 december 2021

Hoe kan het dat een rolluik vastvriest?

Met de koude winterdagen en de nachten waarbij de temperatuur lang onder het nulpunt is, vriezen helaas veel rolluiken vast. Hiervoor zijn twee oorzaken: bevroren rubbers en condens bij de lamellen.

Bevroren rubbers

In de geleiders zitten rubbers om het rolluik te geleiden. Deze rubbers bevriezen bij een langdurige lage temperaturen.

Condens bij de lamellen

Via het luchtrooster kan er condens bij de lamellen komen. Dit is normaal gesproken niet erg. Tijdens de koude winternachten kan deze condens bevriezen. Hierdoor kunnen de lamellen niet bewegen of trekt het rolluik zichzelf kapot.

Er vervelend want u kunt het rolluik tijdelijk niet gebruiken en er kunnen onnodige beschadigingen ontstaan.

Voorkomen is beter dan genezen

Beide problemen proberen wij zo veel mogelijk te voorkomen.

Borstels in plaats van geleiders

Waar in de markt rubbers gebruikt worden, gebruiken wij borstels. Borstels kunnen niet vastvriezen. Daarbij zijn de borstels ook stiller en onderhoudsvriendelijk. Win-win situatie dus!

Obstakeldetectie

Helaas kunnen we niet voorkomen dat er condens bij de lamellen komt. Wel kunnen we voorkomen dat het rolluik zichzelf stuk trekt. Obstakeldetectie zorgt dat het elektrische rolluik stopt met bewegen zodra er weerstand is. Dat kan zijn bij bevroren lamellen of als er per ongeluk nog een raam open staat. Met obstakeldetectie bent u ervan verzekerd dat het rolluik zichzelf niet kapot trekt.

Solar rolluik prijs

Dat had ik eerder moeten weten, en nu?

Natuurlijk kunt u er zelf voorzorgen dat het rolluik sneller ontdooit. Bijvoorbeeld met warm water of speciale spray. Wij raden dit niet aan. Het beste wat u kunt doen bij een vastgevroren rolluik, is geduld hebben en het rolluik niet gebruiken.

Als het overdag warmer wordt, ontdooit het rolluik vanzelf. Bij langdurige temperaturen onder het vriespunt, laten veel mensen hun rolluik dichtzitten. Dit voorkomt niet alleen dat het rolluik kapot wordt getrokken, maar zorgt ook dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat doordat de rolluiken een isolerende werking hebben.

Offerte aanvragen voor zonwering

Warmtewerend glas of zonwering

Warmtewerend glas is voorzien van een coating waardoor zonlicht weerkaatst wordt. Daardoor filtert het glas tot wel 60% van de warmte ten opzichte van standaard dubbel glas. Maar wat zijn de nadelen van warmtewerend glas? En wanneer is buitenzonwering een betere oplossing?

Doorkijk screen zonwering

Bespaar energie deze winter met rolluiken van Degalux

Wist u dat je met rolluiken uw energielabel kunt verbeteren? In deze blog lees je hoe dat zit!

Rolluiken eerste verdieping

Heeft u interesse in een van onze producten?

Matthijs

Productspecialist

Copyright degalux

KvK 24342218