De eisen van de BENG (en de rol van zonwering)

BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Dit zijn drie eisen waaraan gebouwen en woningen vanaf 2021 aan moeten voldoen om uiteindelijk CO-2 neutraal te zijn in 2050.

Een uiterst effectieve oplossing:

Waar moet ik op letten?

Iedereen die met de bouw van een nieuwbouwwoning te maken heeft, moet rekening houden met de BENG. Van de gemeente, tot de aannemer, architect en koper.

Er zijn complexe eisen waaraan voldaan moet worden. De BENG bestaat uit 3 eisen:

BENG-1: De maximale energiebehoefte
BENG-2: Het maximale energieverbruik
BENG-3: Het minimale aandeel hernieuwbare energie

BENG-1

De eerste eis gaat over de energiebehoefte van de woning. Hierbij gaat het om alle energie die nodig is om de woning op te warmen en af te koelen. Hoe stabieler de temperatuur in huis, hoe beter voor de BENG-1 eis.

Maximale energiebehoefte

De maximale energiebehoefte is 25kWh/m² per jaar voor een woning. Voor een gebouw geldt maximaal 50 kWh/m² per jaar.

Eisen Van De BENG

Oplossingen voor een lage energiebehoefte

Met (een combinatie van) de volgende factoren, voldoet u aan de eerste eis:

Bij de maximale energiebehoefte gaat het om de energie die nodig is om een woning op te warmen of af te laten koelen. Hoe stabieler de temperatuur in de woning, hoe beter.

Goede isolatie
Isolatie is een belangrijke factor bij het stabiel houden van de temperatuur. Thermische isolatie in de muren, in het dak of onder de vloer zorgt ervoor dat de woning in de winter warmer blijft en in de zomer koeler.

Driedubbel glas
Een aanvulling hierop is driedubbelglas. Bij tweedubbelglas zijn er twee glasplaten met daartussen stilstaand lucht. Dit stilstaande lucht zorgt voor isolatie. Bij driedubbelglas is er dus meer isolatie en dus een stabielere temperatuur in huis.

Luchtdicht bouwen
Door luchtdicht te bouwen komt in de zomer de warme lucht niet binnen en dus warmt het huis niet op. Ook blijft in de winter de koude lucht buitenshuis. Hierdoor heeft u geen last van tocht en bespaart u op de energiebehoefte.

Zonwering
Om de temperatuur in huis ‘s zomers laag te houden, gebruikt u zonwering als een zonnescherm of screens. Beide zorgen ervoor dat de woning niet opwarmt en de temperatuur dus aanzienlijk lager en stabieler blijft.

Rolluiken
Als laatste zijn rolluiken uiterst effectief. Rolluiken houden de temperatuur in huis ‘s zomers aanzienlijk koeler (tot wel 7 graden!) en bieden in in de winter isolatie tegen de kou. Daarom zijn isolerende rolluiken zeer belangrijk om aan de BENG-1 eis te voldoen.

BENG-2

De tweede eis gaat over het energieverbruik van de bewoners. Hierbij gaat het om alle energie die nodig is om in de woning te leven. Denk aan verwarming, warm water, luchtontvochtiging en verlichting.

Maximale energiegebruik

Het maximale energieverbruik is 50kWh/m² per jaar. Als de woning ook energie oplevert, mag u de opgeleverde energie van het verbruikte energie afhalen.

Eisen Van De BENG

Oplossingen voor een laag energieverbruik

Een laag energieverbruikt hangt ook samen met de eerste en derde eis. Een laag energieverbruikt is ook een gevolg van een lage energiebehoefte en een hoog aandeel herbruikbare energie. Want als uw woning weinig energie nodig heeft en u ook zelf energie opwerkt, verbruikt u een stuk minder energie.

Omdat de tweede eis een combinatie is tussen de andere eisen, zijn de oplossingen een combinatie van de oplossingen voor BENG-1 en BENG-3.

BENG-3

De laatste eis gaat over het aandeel hernieuwbare energie. Dit is de energie die u zelf op een duurzame manier opwekt.

Minimale aandeel hernieuwbare energie

Het minimale aandeel uit hernieuwbare energie is 40% voor een woning.

Eisen Van De BENG

Oplossingen voor hernieuwbare energie

Met (een combinatie van) de volgende factoren, voldoet u aan de laatste eis:

  • Zonnepanelen
  • Windenergie
  • Zonne-energie
  • Biomassa
  • Bodemenergie

Bij het minimale aandeel aan hernieuwbare energie gaat het om de energie die de woning opwekt. Hoe meer energie hernieuwbaar is, hoe CO-2 neutraler de woning.

Zonnepanelen
Een belangrijke factor om aan deze eis te voldoen zijn zonnepanelen. Met een dak op het zuiden kunt u gemakkelijk 150 kWh per m2 opwekken. Hierdoor voldoet u gemakkelijk aan de laatste eis en is er meer ruimte om ook te voldoen aan de tweede eis, het energieverbruik.

Windenergie
Ook met windenergie vergroot u het aandeel duurzame energie. Deze energie kunt u opwekken met een windturbine. Dankzij de windturbine gebruikt u energie op een duurzame manier.

Zonne-energie
Naast zonnepanelen zijn er tegenwoordig ook veel producten op zonne-energie. Deze leveren niet direct energie op om extra te gebruiken maar zorgen er wel voor dat de producten geen stroom gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan zonwering op zonne-energie of Solar verlichting en opladers.

Biomassa
Met biomassa maakt u gebruik van natuurlijke energie. Dit wordt vaak gebruikt in grote centrales maar kunt u ook thuis toepassen door bijvoorbeeld de houtkachel aan te doen in plaats van de verwarming. Hierdoor verbruikt u minder energie.

Bodemenergie
Met bodemenergie kunt u uw woning op een duurzame manier verwarmen en verkoelen. Hiervoor heeft u een open of gesloten energiesysteem nodig. Hiervoor is een vergunning vereist.

Zonwering en de BENG

Zonwering speelt een belangrijke rol bij het voldoen aan de eisen van de BENG. De zonwering helpt om de energiebehoefte te verminderen. Daarbij is het een groot voordeel dat u bij ons gebruikt kunt maken van elektrische zonwering zonder dat u hiervoor meer energie nodig hebt. Hoe dat kan? Met Solar zonwering. De rolluiken op zonne-energie en screens op zonne-energie werken dankzij een zonnepaneel aan de voorzijde. Hierdoor werkt de zonwering volledig duurzaam en heeft dit geen invloed op het energie verbruik.

Eisen Van De BENG

Het probleem zonder zonwering

Ondanks driedubbelglas en isolatie, warmt een woning snel op in de zomer. De zon staat op de ramen en dit zorgt voor een snelle stijging van de temperatuur in huis. Om de temperatuur weer aangenaam te krijgen heeft u energie nodig (bijvoorbeeld voor een airco).

De goede isolatie in de woning zorgt er zelfs voor dat de warmte in de zomer het huis niet eenvoudig kan verlaten. Des te belangrijker is goede zonwering.

Voordelen van zonwering

Zonwering zorgt ervoor dat de temperatuur in huis aangenaam blijft. De zon schijnt niet direct op de ramen waardoor het huis minder snel opwarmt. Bovendien hebben de verschillende type zonwering nog vele andere voordelen.

Onze zonwering heeft een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. We maken uitsluitend gebruik van de beste producten waardoor u verzekerd ben van een uitstekend product dat goed werkt om de temperatuur in huis aangenaam te houden te besparen op enerigeverbruik.

Meer over onze zonwering:

Terrasscherm

zonnescherm: terrasscherm zonwering

Rolluik

Rolluik

Screens

Screen afgeschuind antraciet

Meer weten over onze duurzame zonwering?

Veelgestelde vragen over de BENG:

Heeft u interesse in een van onze producten?

Matthijs

Productspecialist

Copyright degalux

KvK 24342218